Onderwijs op maat
De naam zegt het al: de brugklas vormt een ‘brug’ tussen de basisschool en het voortgezet onderwijs. De brugklassen worden aan de hand van het advies van de basisschool samengesteld. Zo besteden wij vanaf de start optimale aandacht aan plaatsing in een vande vier leerstromen in de tweede klas: vmbo b, mavo, havo of vwo.
Advies (beide afdelingen)
In de loop van het eerste jaar wordt, in nauw overleg met ouders/verzorgers en leerlingen, een leerroute gevonden waarbinnen de leerling zich maximaal kan ontwikkelen. Aan het eind van de brugklas brengt de school aan de ouders een bindend advies uit over deleerroute die de leerling in het tweede leerjaar zal volgen.
Het Scheldemond College biedt onderwijs en zorg op maat. Iedere leerling komt zo op zijn of haar plek.
Highschool
In klas 1 en 2 krijgen alle leerlingen de keuze uit zes soorten programma’s:
- Highschool: CSI, Proefjes practicum, Social Media, Fotografie, Weerbaarheid kickboxen, Sportvissen, Groene Ster play for success, Koken, Heel Scheldemond bakt, Beeldende vorming 2D, Beeldende vorming 3D, Techniek, Lego Mindstorms, Science, Programmeren & Website bouwen en podiumtechniek.
- Sportklas: een afwisselend programma van verschillende bekende en onbekende sporten
- Basketbalklas
- Dansklas
- Muziekklas
- Musicalklas
- Of leerlingen sluiten aan bij Topsport of JVOZ.
Leerlingen die een module kiezen uit de highschoolprogramma doen dat voor een periodevan acht weken (vier uur per week) en sluiten die module af met een zogenaamde highschooldag.
Tijdens de highschooldagen organiseert het Scheldemond College twee keer per jaar eenavond waarop de leerlingen hun werk presenteren aan ouders, vrienden en familie. Daarnamogen ze weer een nieuwe module kiezen.
De sportleerlingen kiezen voor een heel jaar hun favoriete sport of voor de sportklas. Ookzij hebben vier highschooldagen. De sport specials zijn beperkt toegankelijk.
Sportklassen
Het sportklasprogramma valt onder het highschoolprogramma en is bedoeld voor leerlingendie gek zijn op sporten en een redelijke bewegingsvaardigheid en een goede sportieve instelling hebben. Een leerling hoeft geen topsporter te zijn, maar goede sportprestaties zijn wel van belang. Vaardigheden als samenwerken, organiseren en elkaar helpen zijn echter minstens zo belangrijk.
Als leerlingen in aanmerking willen komen voor het sportklasprogramma, moeten ze een toelatingstest doen en hebben ze een intakegesprek met onze docenten Lichamelijke Opvoeding. Op basis daarvan wordt een besluit genomen over wel of niet toelating tot de sportklas. Dit is overigens alleen van toepassing voor leerlingen van gebouw Sardijn en niet voor gebouw Wielingen; daar is geen toelatingstest.
Dansklas
De school biedt sinds 2009 dansklassen aan. Alle leerlingen die graag dansen, open staan voor verschillende dansstijlen en dit willen laten zien op het podium zijn van harte welkom! Per klas krijgen leerlingen onder schooltijd, tijdens de highschooluren, danslessen van gekwalificeerde dansdocenten.
De doelstelling van het Scheldemond College is om leerlingen met danstalent alle kansen te geven hun passie verder te ontwikkelen. In klas 1 en 2 krijg je les in verschillende dansstijlen zodat je jezelf verder kan ontwikkelen ook buiten je eigen comfortzone. Vanaf klas 3 is het voor de mavo mogelijk om dans te kiezen als keuzevak examen. Voor havo en vwo kan je het in plaats van ckv kiezen. Alle niveaus kunnen tot hun laatste jaar deelnemen aan de dansklas.
Alle jaren hebben 4 uur per week dansles en mogen meerdere keren per jaar optreden. Zowel in school als in de omgeving Walcheren. Wil je verder met dansen, bijvoorbeeld een mbo- of hbo-dansopleiding? Dan krijg je persoonlijke begeleiding van de dansdocenten. Tegelijkertijd wil het Scheldemond College ervoor zorgen dat deze talentvolle dansers een schooldiploma halen op een zo hoog mogelijk niveau.
Musical klas
Vanaf september 2021 is de Musical Class gestart. Elke week werkt de groep aan het instuderen van een avondvullende musical, die aan het eind van het schooljaar wordt opgevoerd. Deze groep wordt begeleid door een professioneel artistiek team: regisseur, choreograaf en zangpedagoog.
Muziek klas
Vanaf september 2023 start de muziek klas. Leerlingen kiezen een instrument die ze leuk vinden. Ervaring op het spelen van het instrument is niet nodig, maar mag wel. Ze leren samenspelen en zelf muziek schrijven en hoe een muziekstuk is opgebouwd. Met leerlingen uit verschillende klassen gaan ze aan de slag met het oefenen voor een optreden, bijvoorbeeld tijdens de open dag.