Veelgestelde vragen

Algemeen

Je zegt meneer of mevrouw tegen je leraren. Ook heb je naast je leraren een mentor. De mentor begeleidt je het hele jaar. Je maakt al kennis met je mentor en je klasgenoten voor de zomervakantie.

We werken op onze school met boeken en regelmatig met een Chromebook. De Chromebook krijg je bij de les van de leraar en is eigendom van school.

Elke leerling krijgt aan het begin van het schooljaar een kluisje en twee sleutels. Je moet daar natuurlijk heel zorgvuldig mee omgaan en goed op je sleutel letten.

We hebben een ‘gezonde’ kantine.  Tijdens de pauzes kan je, als je geen brood van thuis hebt meegenomen, daar terecht voor broodjes, fruit en drinken.

Je hebt nu pauze met veel andere leerlingen tegelijkertijd. Op het Scheldemond College hebben we gescheiden pauzes. De onderbouw (klas 1 en 2) pauzeren op andere tijden dan de bovenbouw. Zo kun je in alle rust iets eten en drinken of iets anders doen. We blijven altijd op school, in de aula of op het plein.

Je maakt voor de zomervakantie al kennis met je klasgenoten en je mag ook op het aanmeldingsformulier aangeven met welke vriendjes en vriendinnetjes je in de klas wilt.

Je cijfers zijn het hele jaar te vinden in SOM. Je krijgt twee keer per jaar een rapport op papier.

Lessen en roosters

In je rooster staat welk vak je op welk uur hebt en in welk lokaal. Zo weet je waar je elk lesuur moet zijn en welke boeken je mee moet nemen voor die dag. In Zermelo kan je zien hoe je rooster eruitziet en of er wijzigingen zijn.

Iedere les duurt 50 minuten. Soms heb je een blokuur, dat is dan 2x 50 minuten.

Je mag in principe niet tijdens de lessen eten, drinken of snoepen. Maar als er bijzondere redenen zijn dat je juist wel iets moet eten of drinken, dan kan dat heus. We moeten dan wel weten waarom.

Telefoons en smarthwatches mogen niet voorbij de blauwe lijn en moeten in je kluisje. Als een persoonslid je telefoon of smarthwatch toch ziet, dan wordt deze ingenomen en kun je hem om 16.30 uur ophalen bij de receptie.

Elk lesuur (of blokuur) heb je een ander vak. Bij elk vak heb je ook een andere leraar en zit je in een ander lokaal. De lestijden van het rooster staan op de website onder het kopje “Informatie voor leerlingen”.

In het systeem Zermelo staat je rooster. Je kunt het vanaf je telefoon via de Zermelo-app of computer bekijken. Roosterwijzigingen worden in het systeem verwerkt.

De wijzigingen per dag voor alle leerlingen, worden ook op de grote televisieschermen getoond, die op meerdere plaatsen in de school hangen. Iedere ochtend voordat je naar school gaat, moet je even op Zermelo kijken. Mogelijk dat je rooster is veranderd.

Elke klas heeft een eigen rooster. De lessen die worden ingeroosterd kunnen verschillen van het eerste uur tot en met het achtste uur. Het verschilt per dag hoe laat je begint en hoe laat je uit bent. Je moet elke dag zeker tot 15.55 uur beschikbaar zijn. Het kan zijn dat het nog iets later wordt, maar dan is er wel een heel bijzondere reden.

Onderling vangen we de lessen op wanneer iemand ziek of die dag afwezig is.

Lukt het niet om een vervanger te vinden dan wijzigt je rooster. We proberen altijd het rooster zo goed mogelijk aan te laten sluiten zodat je geen tussenuren hebt.

In de onderbouw komen tussenuren niet standaard voor. In de bovenbouw is een tussenuur soms onvermijdelijk doordat elke leerling een persoonlijk rooster heeft.

Boeken en huiswerk

Om de boeken te bestellen ontvang je eind juni – begin juli een brief met bestelinformatie van boekhandel Iddink. De boeken moet je zelf via hun site bestellen, Iddink bezorgt de boeken bij jou thuis. We raden je aan om je pakket altijd goed te controleren. Klopt het niet of is een boek beschadigd, neem dan contact op met de boekhandel.

Nee, het is niet verplicht om je boeken te kaften, maar we raden het heel erg aan. Je gebruikt de boeken zo vaak dat ze kunnen slijten.

Je neemt zelf al je boeken mee die je nodig hebt voor die dag. Je boeken liggen niet meer allemaal op school. Gelukkig hoef je niet de hele dag met zo’n zware tas te lopen, want je kunt ook de boeken die je nog niet nodig hebt, in je kluisje doen.

Misschien heb je al wat huiswerk gehad op de basisschool, maar nu krijg je voor elk vak huiswerk. Vaak kan je huiswerk al op school doen, maar je zal vast vaak thuis ook leerwerk hebben. Gemiddeld moet je rekening houden met ongeveer een uur per dag in klas 1. Soms is het meer, soms is het minder.

Natuurlijk krijg je dat ! Je kan bij elke docent hulp vragen als je iets niet begrijpt. Daarnaast kan je als je dat wilt, al je huiswerk al op school maken. Je kunt altijd met vragen terecht bij je mentor en de leraar.

In de brugklas werken sommige leraren met planners, maar alle leraren zetten het huiswerk in ons administratiesysteem SOM. We adviseren je altijd een ‘gewone’ agenda te gebruiken want dan ben je niet helemaal afhankelijk van het internet. Je ouders kunnen altijd meekijken in SOM, dat weet je?