6. Vakkenpakketten/ profielen: De keuzemogelijkheden

De school geeft uiterlijk in de maand mei van het tweede leerjaar een bindend advies voor een leerweg. Van dat advies wordt in principe niet afgeweken. De resterende periode van het leerjaar werkt de leerling voor de overgang naar klas 3.
In de onderbouw oriënteert de leerling zich op vervolgopleidingen en de te kiezen richting in de bovenbouw.
Iedere leerling in een praktische route volgt het profiel Dienstverlening en Producten. In dit profiel leert iedere leerling wat het is om activiteiten te organiseren, producten te maken ente verkopen. Zo organiseren leerlingen bijvoorbeeld zelf de ouderavond of de sportdagen van het basisonderwijs. Ook doen de leerlingen veel praktische vaardigheden op, waardoor zij makkelijker doorstromen naar het mbo.
Naast het profielvak volgen leerlingen in de praktische route ook keuzevakken. Op het Scheldemond College kan men in de bovenbouw kiezen uit Sport, Hospitality, MTV of Techniek.
Sport
Leerlingen die kiezen voor de richting sport, gaan naast het sporten ook zelf lesgeven in desport. Dit kan bijvoorbeeld aan de eigen klasgenoten, aan leerlingen in de onderbouw of op een basisschool. Ook leren zij alles over veiligheid in de sport en krijgen ze een stukje EHBO.
Hospitality
Bij hospitality worden leerlingen opgeleid in de gastvrijheid en in de keuken. Ze serveren inons restaurant Colours hun eigen gerechten aan de gasten. Ook zorgen ze voor de koffie en andere drankjes.
MTV (Multimedia, Techniek en Vormgeving)
Bij MTV stelt de leerling zijn eigen programma samen. Dit is gericht op de huidige moderne(media-)technieken. Het is een brede opleiding, waarin de leerling onder andere kan kiezenuit ICT, gamedesign, vormgeven, filmen, 3D-design, fotografie, ontwerpen en podium- en evenemententechniek. Leerlingen hebben een actieve rol bij de voorstelling van de Musical Class.
Techniek
Hoe een elektrische waterdichte schakeling werkt en hoe die moet worden aangesloten, is een van de dingen die de leerling leert bij Techniek. Andere mogelijkheden van de opleidingzijn bijvoorbeeld het maken van een rainshower of het ontwerpen van metalen fotolijstjes.
Het vakkenpakket dat een leerling gaat volgen, is afhankelijk van bovenstaande keuzevakken en met het behalen van dit diploma kunnen de leerlingen nog alle kanten op.
Naast de praktische route kunnen de leerlingen ook een theoretische route volgen. Deze studierichting is bedoeld voor leerlingen met een theoretische leerstijl en biedt leerlingen de mogelijkheid om, na het behalen van een mavodiploma, door te stromen naar havo 4. Het vakkenpakket dat een leerling volgt, is gericht op een profiel in de havo. Voor leerlingen die deze route volgen, zijn er twee profielen mogelijk, namelijk het profiel Natuur & Gezondheid en het profiel Economie & Maatschappij.
Havo
In leerjaar 4 en 5 volgen leerlingen de lessen in het gekozen profiel. Het curriculum moet minimaal 3.200 studielasturen omvatten.
De vier profielen zijn:
Vwo
Op het vwo kan een leerling kiezen voor atheneum of gymnasium. Een gymnasium- leerling heeft altijd Latijn in het pakket. In het tweede leerjaar van het vwo hebben alle leerlingen Latijn en Grieks. Vanaf de derde klas er een keuze worden gemaakt.
In het vierde, vijfde en zesde leerjaar kiezen leerlingen een profiel. Het curriculum moet minstens 4.800 studielasturen bevatten.
De vier profielen zijn:
Extra vakken
In het vierde, vijfde en zesde leerjaar mag je, als je het aankunt, de studielast overschrijden. Wanneer je een extra vak wilt, kun je dit aanvragen bij de decaan. Je schrijft hiervoor een motivatiebrief. Mentor, decaan, intern begeleider en teamleider samen zorgen er, in goed overleg met jou, voor dat je niet voor een te grote studielast of ongewenste vakkencombinatie kiest. Het volgen van een extra vak is alleen mogelijk, wanneer het rooster dit toelaat.
Keuzebeperkingen
In principe kan de leerling in de bovenbouw uit alle vakken van het vrije deel kiezen, zo langer geen bezwaren van rooster technische of organisatorische aard bestaan.
Bij het samenstellen van vakkenpakketten en profielen worden de leerlingen begeleid door de decanen
Zij adviseren:
In de maanden maart en april kiezen de leerlingen een pakket of studieprofiel.
Afdeling vmbo – mavo
In klas 1 en 2 worden alle leerlingen voorbereid op hun keuze voor een bovenbouwprogramma. Aan het einde van het tweede leerjaar krijgt de leerling hiervoor ook een advies van de docenten.
Afdeling havo – vwo
Havo
In het derde leerjaar moet voor 1 april opgegeven worden welk profiel de leerling in zal gaan volgen.
Vwo
In het derde leerjaar moet voor 1 april opgegeven worden welke richting, welke keuzevakken en/of modules de leerling zal gaan volgen.
Na 1 april is wijziging in de gekozen pakketten en profielen alleen nog mogelijk als dat geen problemen voor roosters of organisatie geeft. De teamleider beslist daarover. In de bovenbouw havo – vwo beslist de decaan in overleg met de teamleiders.
Afdeling vmbo – mavo
Wijzigingen in vakkenpakketten kunnen eventueel worden gemaakt. Dit enkel in overleg met de mentor en de teamleider. Er mogen hierbij geen problemen van roostertechnische en/of organisatorische aard optreden.
Afdeling havo – vwo
In overleg met de decaan kan een leerling bij hoge uitzondering, uiterlijk tot de herfstvakantie, in het vierde leerjaar verandering in zijn pakket aanbrengen. Er mogendaarbij geen problemen van roostertechnische en/of organisatorische aard optreden.
Niveauverbetering is binnen het vmbo mogelijk.
mavo – havo
Doorstroming van vmbo – mavo naar havo staat vermeld in het ‘Reglement van Beoordeling,Bevordering en Plaatsing’. Dit reglement staat op onze website
havo – vwo
Bezitters van een havodiploma kunnen worden toegelaten tot vwo 5. Doorstroming van havo naar vwo staat vermeld in het ‘Reglement van Beoordeling, Bevordering en Plaatsing’. Dit reglement staat op onze website.
Het bevoegd gezag kan leerlingen vrijstellen van het onderwijs in lichamelijke opvoeding, mits zij een medische verklaring overleggen waaruit blijkt dat zij lichamelijk ongeschikt zijn dit onderwijs te volgen.
Mocht de huisarts weigeren een dergelijke verklaring af te geven, dan kunnen de ouders of verzorgers van de betrokken leerling het management van de school verzoeken een aanvraag tot keuring in te dienen.
Lichamelijke Opvoeding is een verplicht examenvak. Leerlingen die niet aan de reguliereexameneisen (kunnen) voldoen, dienen vervangende opdrachten uit te voeren, anders kunnen zij geen diploma krijgen.
Het eindexamen kent twee onderdelen per vak: het Schoolexamen (SE) en het Centraal Examen (CE). Het schoolexamen is vastgelegd in het zogenaamde programma van toetsing en afsluiting (PTA). In het vmbo – mavo duurt dat twee jaar, in de bovenbouw voor havoleerlingen eveneens twee jaar en voor vwo-leerlingen omvat het PTA drie jaar. Het grootste deel van het PTA wordt echter afgenomen in het examenjaar. Het CE (1e tijdvak) vindt plaats in de maand mei van het laatste schooljaar. Iedere leerling mag 1 vak herkansen en deze herkansing vindt plaats in juni (2e tijdvak). Aan het begin van het schooljaar, voor 1 oktober, ontvangen de kandidaten die eindexamen gaan doen hetProgramma van Toetsing en Afsluiting en het Eindexamenreglement. Deze zijn beide ook te vinden op onze website.
Vmbo-basis
Kader/mavo
Toelichting:
Havo - vwo onderbouw
** = bij overbelasting kan in overleg Highschool worden aangepast naar twee perioden.
Havo klas 3
vwo klas 3
Havo 4, 5 en vwo 4, 5, 6
Opmerking m.b.t. aanpassingen lessentabel i.v.m. tweefasen vwo:
Een leerling met het vakkenpakket netl, entl, ltc, na, sk, wis, bi, eco heeft nu in V5
met 2 uur l.o. 31 + 2 = 33 lesuren in de week.